Ce trebuie sa stiu despre Dermatita atopica

Dermatita atopica este o boala inflamatorie cronica a pielii , frecvent intalnita la copii si adulti.
La aparitia dermatitei atopice contribuie un teren genetic predispozant, diverse reactii imunologice, stresul , infectiile, alergeni alimentari, medicamentosi sau de mediu, substante iritante si antecedente de rinita alergica sau astm bronsic.
Se prezinta clinic prin eritem cutanat, vezicule, cruste, xeroza cutanata, lichenificare si prurit cutanat intens.
Evolutia bolii este cronica cu perioade asimptomatice, urmate de manifestari cutanate cu debut brusc.
Consultul la medicul dermatolog ofera un diagnostic precis si tratament personalizat:
- reguli generale: evitarea expunerii la vant, frig, caldura excesiva, se va evita imbracamintea de lana sau din fibre sintetice, nu se folosesc sapunuri iritante si agresive ce usuca pielea, se inlatura pe cat posibil praful, contactul cu caini/pisici, fumatul.
- in formele usoare-moderate de dermatita atopica : se aplica local dermatocorticoizi, inhibitori de calcineurina, alaturi de produse de emoliere a pielii ce reduc pruritul si xeroza;
- in formele moderat-severe de dermatita atopica: tratamentul este sistemic cu corticosteroizi in cure scurte la care se adauga antihistamince. Daca este prezenta suprainfectia se adauga antibiotice topice sau sistemice. Agentii imuno-modulatori (Ciclosporina, Azatiopirina), fototerapia sunt metode de tratament in formele severe.
Noutati in formele moderat-severe de dermatita atopica:
-agenti biologici: anticorpi monoclonali: Dupilumab (se poate folosi la adulti si la copii ˃ 6 luni), Lebrikizumab, Tralokizumab, Nemolizumab ;
-inhibitori JAK/STAT: Baricitinib (Olumiant), Abracitinib, Upadacitinib (in studiu);
Autor: Dr. Estera Molnar