[ 13 septembrie 2023 by Artmedia Admin 0 Comments ]

Granulomul inelar

image (3)

Granulomul inelar este o dermatoză cronică benignă care afectează pacienții de toate vârstele, cu o incidență de două ori mai mare la femei. Prezintă mai multe forme clinice: localizată, diseminată (generalizată), perforantă și profundă (subcutanată). Etiopatogenia bolii nu este pe deplin cunoscută. Printre factorii incriminați în apariția granulomului inelar se numără traumatismele, mușcăturile de insecte, vaccinurile, expunerea la razele UV, Borrelia și infecții virale.

Clinic, granulomul inelar localizat se prezintă ca plăci arciforme sau inelare pe fața dorsală a mâinilor sau picioarelor. Distribuția leziunilor se poate extinde pe zonele fotoexpuse sau generalizat în granulomul inelar diseminat. Din punct de vedere histologic, apare degenerescența colagenului și a fibrelor de elastină și depozite de mucină în dermul superficial si profund, înconjurată de un infiltrat granulomatos.

Boala este benignă și autolimitată, cu vindecare spontană la 50% din cazuri în decurs de doi ani. Rata de recurența a bolii este de 40% și tinde să apară pe zonele afectate la debut. Tratamentul de elecție constă în monitorizarea pacientului, dermatocorticoizi cu potență ridicată sau injectarea intralezională de corticoizi ca tratament local.

Autor: Dr. Andra Criveanu

AboutAdmin Artmedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *