[ 13 septembrie 2023 by Artmedia Admin 0 Comments ]

Hidradenita supurativă

image (4)

Hidradenita supurativă (HS) este o afecțiune inflamatorie cronică, recurentă și invalidantă, ce afectează glandele apocrine. Boala are o incidență între 1-4% în polulația generală, debutează în a 2-a decadă de viață și afecteaza mai frecvent sexul feminin, însă prezintă forme mai severe și cu răspuns terapeutic mai slab la sexul masculin.

Etiologia hidrosadenitei supurative este multifactorială. In declanșarea și întreținerea procesului inflamator intervin factori genetici, factori hormonali, infecții bacteriente și factori externi precum obezitatea și fumatul.

Procesul care stă la baza declanșarii inflamației este hiperkeratoza foliculară, care produce obstrucție infundibulară și determină dilatarea și ulterior ruperea foliculului, cu extravazarea in derm a conținutului și declanșarea răspunsului inflamator.

Clinic se manifestă prin apariția de noduli subcutanați dureroși, abcese, traiecte sinuoase, fistule și cicatrici cel mai adesea localizate la nivel axilar, inghinal și ano-genital. Afecțiunea prezintă 3 grade de severitate conform clasificării Hurley:

o Stadiul I: abces unic sau abcese multiple, fără formare de fistule și cicatrici.

o Stadiul II: abcese recidivante cu formate de fistule și cicatrici.

o Stadiul III: afectare difuză, cu fistule și abcese multiple inteconectate și cicatrici extinse.

Tratamentul hidrosadenitei are ca și obiective reducerea inflamației și a obstrucției foliculare, ameliorarea durerii, vindecarea puseului și prevenirea recidivelor și constă in regim igieno-dietetic în asociere cu medicație topică și sistemică sau terapie chirugicală. Dintre medicamentele folosite cu succes fac parte: antibioterapia ( Tetraciclina, Clindamicina, Rifampicină), retinoizii (Acitretin, Isotretinoin), corticosteroizii, terapii hormonale (contraceptive orale estro-progestative). În ultimii ani HS beneficiază de tratamente biologice, utilizate în formele severe, refractare la tratamentul conventional:terapii anti TNF alfa (Infliximab, Adalimumab, Etanercept), anti IL-12 si IL-23 (Ustekinumab) și anti IL-17 (Secukinumab).

Dr. Andra Ilcus

AboutAdmin Artmedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *