[ 13 septembrie 2023 by Artmedia Admin 0 Comments ]

Principii generale de tratament în acnee

image (1)

Tratamentul leziunilor de acnee trebuie să urmărească mai multe principii. Un tratament este considerat cu atât mai eficient cu cât actionează pe cât mai multe dintre cele patru căi patogenice, si anume:

  1. Hiperseboree,
  2. Reglarea microbiotei cutanate mai ales la nivelul unitații pilosebacee cu acțiune preponderent pe Cutibacterium acnes,
  3. Tulburarile de keratinizare,
  4. Inflamatia.

RECOMANDĂRI DE TRATAMENT ÎN FUNCȚIE DE LEZIUNI:

I. Acnee comedoniană – tratamentul se poate efectua pe o perioada lungă de timp deoarece nu conține antibiotice și nu prezintă risc de rezistență la tratament. Acesta trebuie asociat cu produse dermatocosmetice pentru curățarea tenului și hidratare.

Tratamentul constă în: Retinoizi aromatic topici -adapalene sau tretinoin în monoterapie sau combinatii cu benzoil peroxid sau acid glicolic, Benzoil peroxid – topic – in monoterapie sau asociere cu retinoizi, Acid azelaic – topic.

II. Acnee papulo-pustuloasă – alegerea tratamentului se face în funcție de gradul de severitate și/sau răspunsul la tratamentul topic. Terapiile care conțin antibiotic topic sau sistemic se recomandă pentru o perioadă de maxim 3 luni. Se continuă apoi cu terapii topice cu retinoizi aromatici, benzoil peroxid sau acid azelaic. Nu se recomandă asocierea antibioterapiei sistemice cu topice care contin antibiotice. Tratamentul trebuie asociat cu produse dermatocosmetice pentru curtarea tenului si hidratare. Pentru persoanele de sex feminin se poate lua in considerare si asocierea unei terapii hormonale.

III. Acnee nodulară/conglobată – tratamentul trebuie inițiat cât mai repede deoarece există un risc crescut de apariție a complicațiilor, în primul rând cicatrice sau hiperpigmentări.

  1. Tratament de electie- Isotretinoin sistemic +/- topice antibiotice sau topice benzoil peroxid.

Se recomandă monitorizări de laborator la initierea tratamentului, eventual după prima luna în cazul isotretinoinului si apoi din trei in trei luni. Tratamentul trebuie asociat cu produse dermatocosmetice pentru curățarea tenului si hidratare.

Nu se recomandă utilizarea monoterapiei cu antibiotic sistemic sau doar terapie topică.

AboutAdmin Artmedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *