Rozaceea – Ce este si cum se manifesta?
Rozaceea, cunoscuta si sub denumirea de cuperoza, este o afectiune cutanata inflamatorie, cu evolutie cronica, recidivanta, cu un spectru bogat de caracteristici clinice, de severitate variabila, care afecteaza in principal ariile centrale ale fetei, mai ales la femeia de varsta adulta.
Clinic, prezinta patru forme:
- Rozaceea eritemato-teleangiectazica – subtipul 1. Tendinta la flush si eritem facial central persistent, uneori teleangiectazii; poate implica si periferia fetei, urechile, gatul, regiunea superioara a decolteului.
- Rozaceea papulo-pustuloasa – subtipul 2. Eruptie centro-faciala formata din multiple papule eritematoase, mici, in forma de dom, unice sau grupate, unele leziuni au o pustula centrala.
- Rozaceea fimatoasa – subtipul 3. Hipertrofia glandelor sebacee si fibroza. Rinofima este cea mai frecventa prezentare clinica, afecteaza preponderent sexul masculin. Semnul clinic cel mai precoce este prezenta foliculilor patulosi (pori dilatati) la nivelul portiunii distale ale nasului.
- Rozaceea oculara – subtipul 4. Semnele specifice sunt teleangiectazii la nivelul conjunctivei si pleoapelor, eritem periocular, mici concretiuni la nivelul bazei cililor, cruste la nivelul marginilor pleoapelor.
Autor: Andra Criveanu