[ 13 septembrie 2023 by Artmedia Admin 0 Comments ]

Terapia fotodinamica (PDT)

image

Terapia fotodinamica reprezinta o modalitate de tratament folosita in carcinoamele bazocelulare superficiale, keratozele actinice, boala Bowen, dar si in procesele de rejuvenare cutanata. Sunt disponibile doua modalitatati de efectuare a terapiei fotodinamice: conventional si “daylight”. Metoda conventionala inseamna expunerea zonei afectate la o sursa de lumina artificiala, produsa cel mai frecventa de o lampa, iar varianta “ daylight” se face prin expunerea la lumina solara naturala.

PDT consta in aplicarea unei creme care contine o substanta fotosensibilizanta pe zona care necesita tratament. Aceasta substanta este activata in urma expunerii la radiatii din spectrul luminii vizibile (artificiale sau prin expunere la lumina solara). Celulele anormale de la nivelul pielii sunt distruse in urma interactiunii dintre substanta fotosensibilizanta si lumina, insa fara sa afecteze celulele normale.

Beneficiile acestei terapii sunt numeroase: eficienta dovedita in tratamentul leziunilor precanceroase si a carcinoamelor cutanate, rezultate cosmetice satisfacatoare, fara aparitia de cicatrici si complianta crescuta din partea pacientilor.

Autor: Dr. Iuliana Neagu

AboutAdmin Artmedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *